Chloordampen zwembad schadelijk voor baby's en peuters

Uit een onderzoek van de Katholieke Universiteit Leuven (KUL), blijkt dat er een groot nadeel kleeft aan het babyzwemmen. De chloordampen blijken namelijk schadelijk te zijn voor de groeiende longen, waardoor baby's en peuters die naar een zwembad gaan, tweemaal zoveel kans hebben om astma te krijgen dan andere kinderen. Professor Alfred Bernard onderzocht 341 kinderen in de leeftijd van acht tot twaalf jaar. De 41 kinderen die aan babyzwemmen hadden gedaan, hadden tweemaal zoveel last van astma dan de niet-babyzwemmers. Ze hadden ook vaker bronchitis. Daarnaast bleken sommige kinderen uit deze groep longschade te hebben opgelopen, die vergelijkbaar is met de gevolgen van meerdere jaren roken. Volgens Bernard zijn de longen in volle ontwikkeling als het kind zes à zeven maanden oud is, de periode van de watergewenning voor baby's. Daardoor lopen de longen eerder schade op door stoffen als chloordamp. "We kunnen dus niet langer volhouden dat babyzwemmen gezond is", zegt de professor in de Gazet van Antwerpen.

Lees verder: [weblink:203], [weblink:204].

onzin

Ik werk bij de kindergeneeskunde in een ziekenhuis en onze kinderartsen zeggen dat dit onzin is. Astma ligt in de genen en is dus genetisch bepaald. Dus het zijn niet de chloordampen die de astmaklachten veroorzaakt, maar als de klachten tot uiting komen, zou dat betekenen dat astma in de genen zit. Door chloordampen kan men wel, indien astma in de genen zitten, klachten veroorzaken.

Over MO6.nl

Dit is een persoonlijk blog van George Moses. George is een webdeveloper gespecialiseerd in Drupal en vennoot van Dynamic Presentations, een Internet Solutions Provider gevestigd in Nederland.
Meer over MO6.nl.

MO6 in English: MO6.me

MO6 op het web

MO6