CSS Drop down menus (zonder javascript)

Ik surf al een tijdje zonder javascript, vanuit veiligheidsoogpunt en usability interesse. De javascript afhankelijkheid is de laatste jaren, zeker ook door de Web 2.0 hype, erg gegroeid in websites. Door het uitzetten van javascript mis je soms de handige gadgets in webpagina's, maar levert ook het voordeel van veiligheid, verhoogde snelheid en minder advertenties op.

Ik werd verbaasd tijdens het bekijken van XS4All.nl dat hierin dropdown menus worden gebruikt. Eerst dacht ik dat ik per ongeluk nog javascript had aanstaan, maar dat was niet het geval. Ik houd eigenlijk helemaal niet van dropdown menus (laat mij maar direct zien welke menukeuzes er zijn, zonder dat ik dat met de muis moet opzoeken). Maar dit was intrigerend, normaliter wordt dit geimplementeerd met javascript.

Even naar de HTML source kijken leverde het antwoord: met wat slim gebruik van CSS kun je dat vrij makkelijk implementeren. Globaal komt het erop neer dat je een lijstje opneemt in een link, maar die lijst toont bij een :hover over de link. Cool. Bekijk meer voorbeelden van CSS dropdown menus.

Firefox NoScript

NoScript voegt een mogelijkheid aan Firefox toe om eenvoudig per pagina JavaScript toe te laten of te blokkeren, met whitelist. Erg handig en veilig.

https://addons.mozilla.org/nl/firefox/addon/722

Over MO6.nl

Dit is een persoonlijk blog van George Moses. George is een webdeveloper gespecialiseerd in Drupal en vennoot van Dynamic Presentations, een Internet Solutions Provider gevestigd in Nederland.
Meer over MO6.nl.

MO6 in English: MO6.me

MO6 op het web

MO6