Blog

Heerlijk avondje is gekomen!

Het heerlijk avondje is gekomen.

Als het maar niet tè spannend wordt, want ik heb gelezen dat er dan spannende dromen na het Sinterklaasfeest komen.. :)

IPv6 tunnel XS4All in openSUSE 11

Ben aan de slag geweest om een IPv6 tunnel met XS4All aan te leggen met een Linux server met openSUSE 11. Heb m'n vorige aantekeningen erbij gebracht voor een IPv6 tunnel met XS4All met openSUSE 10.2. Maar helaas, het werkte niet. Na een paar dagen tobben en uitproberen, lukte het eindelijk met wat hulpvaardige mensen van de nieuwsgroep xs4all.adsl (Thanks, Rob!).

In essentie werkt dezelfde configuratie als die van 10.2, echter, het volgende is noodzakelijk voordat de tunnel aangelegd wordt:


modprobe sit

Als dit in /etc/init.d/boot.local wordt geplaatst, wordt de tunnel na een reboot automatisch gemaakt. Tenminste, als er eerst IPv6 verkeer naar buiten gestuurd wordt.

Het handigste is om een cronjob te gebruiken die elke minuut wat IPv6 ICMP naar buiten stuurt (met het ping6 commando).

De default IPv6 route kan worden aangemaakt met het bestandje /etc/sysconfig/network/ifroute-sit1:


2000::/3 2001:888:1234::1 - - - metric 1

Vervang "1234" door je eigen prefix, door XS4All verstrekt.

De config voor een IPv6 SixXS tunnel met openSUSE 11 beschrijft min-of-meer dezelfde stappen als voor een tunnel met XS4All, echter, de "modprobe sit" instructie ontbreekt.

Gladheid

Vanmorgen werd ik om 04:15 wakker om de verkleumde kat binnen te laten. Na een half uurtje lag ik nog steeds wakker en hoorde het woon-werkverkeer langzaam op gang komen. Op een gegeven moment reed er een motor in de verte de bocht om. Het motorgeluid werd plotseling vreemd en stopte abrupt. M'n eerste gedachte: "die is op z'n bek gegaan..". Na een kwartiertje hoorde ik inderdaad de pogingen van de motor om weg te komen. "Arme vent", dacht ik.

Winterkou

Sneeuw is prachtig. Ik moet altijd even naar buiten als het sneeuwt. Heerlijk het winterweer, maar helaas veel te weinig in Nederland. Vandaag de eerste sneeuw deze winter, dus het was genieten.

Foto's Antarctica (Zuidpool)

Op Antarctica (Zuidpool) eindigt de lente in november en start de zomer. De zon kwam, na 6 maanden, weer op rond 22 september en is nu continu zichtbaar. Recente onderzoeken laten nieuwe inzichten zien in de oorsprong van 30 miljoen jaar oude octopussen, bijdragen van vulkanen in het verdwijnen van het zuidpoolijs en het toenemend aantal over de zeebodem zwervende ijsbergen. Een overzicht van 32 prachtige foto's van de Zuidpool van de afgelopen jaren.

Kijk zelf: Scenes from Antarctica.

Via: Kaal maar Harig.

Over MO6.nl

Dit is een persoonlijk blog van George Moses. George is een webdeveloper gespecialiseerd in Drupal en vennoot van Dynamic Presentations, een Internet Solutions Provider gevestigd in Nederland.
Meer over MO6.nl.

MO6 in English: MO6.me

MO6 op het web

MO6