Drupal hosting

Na een lange tijd van "zelfredzaamheid" heb ik besloten binnenkort de hosting van mo6.nl te outsourcen. De site wordt al een tijdje gehost vanuit m'n trapkast op een antiek servertje. En in een bui van vernieuwing (voorjaarsopruiming?) heb ik besloten om de thuisserver op te doeken en op te zoek te gaan naar een geschikte hosting voor deze Drupal website. Dat zal een avontuur worden, want in mijn ervaring zijn er een aantal specifieke zaken voor Drupal nodig. Uiteraard kan ik de site prima zelf via m'n bedrijf hosten, maar da's geen uitdaging.

Dus: op zoek naar een fijne Drupal hoster.

Op zoek naar een Drupal hoster - stap 1

Stap één in het avontuur is een abonnement aanvragen bij Protagonist. Mij een welbekende partij. Heb er zelfs enkele mensen naar verwezen omdat ze (jaren terug) een concurrerend hostingproduct aanboden dat redelijk makkelijk te beheren valt via Plesk. En met Plesk kan zelfs mijn oma werken. Bij wijze van spreken. De Protagonist hosting kan met Drupal overweg. Zie b.v. CaptKrik.nl of AndijkVerhuur.nl. Sites met Drupal die prima werken met deze hosting. Aan de hosting van Protagonist kleven een paar minpuntjes. Allereerst heb je geen controle over DNS-instellingen. Verder wordt er met een oude versie van MySQL gewerkt (4.1.15). PHP (5.2.4 in safe mode) heeft ook vrij weinig geheugen ter beschikking (20Mb). Wel zijn belangrijke PHP modules als GD en MBString aanwezig.

Dus.. op 11-03 een abonnement online aangevraagd. Zonder domeinregistratie, want het DNS-beheer wil ik nog wel in eigen hand houden. Kan ik tenminste nog AAAA records (IPv6) opnemen. Vereiste voor een aanvraag is dat je een contract én een incassomachtiging ondertekent en op elke pagina parafeert en opstuurt danwel faxt. Dus heb ik de formulieren plichtsgetrouw 's morgens op 12-03 per fax verzonden. Na een paar uur niets gehoord te hebben heb ik per mail gevraagd wat de status van de aanvraag was. Ik kreeg mailtje met de vraag wat de domeinnaam was (mo6.nl duh) en vervolgens bleef het stil. Na het weekend heb ik vandaag (15-03) nogmaals gevraagd wat de status was, waarop ik een antwoord kreeg dat de fax niet was aangekomen. Dat was voor een signaal dat de tijd een beetje stil heeft gestaan voor Protagonist en heb ik ze verzocht de aanvraag te annuleren. Binnen een half uur had ik vervolgens een bericht dat de hosting gereed was, en vrij snel daarna een bevestiging dat de aanvraag geannuleerd was.

Gelukkig. In het weekend kwam ik er achter dat de beveiliging van Drupal websites via Protagonist standaard niet zo lekker is. Om goed te kunnen functioneren binnen een Plesk hosting heeft Drupal een /files map nodig die schrijfbaar is voor de serversoftware (Apache). Deze map moet handmatig aangemaakt worden en is dan het "eigendom" van de website gebruker. Om de serversoftware (die onder een andere gebruiker draait) het recht te geven bestanden weg te schrijven in deze map, moet de map schrijfbaar zijn voor de eigenaar en alle andere gebruikers (chmod 757). Dit is de enige manier om Drupal werkend te krijgen met uploads. Helaas is het standaard zo dat alle andere gebruikers op het hostingplatform dan ook het recht hebben om bestanden aan te maken of te wijzigen binnen deze map. En als je een beetje handig bent en een hosting hebt op dezelfde server, kun je via php shell toegang krijgen en inderdaad bestanden wegschrijven in de /files map. Om dit tegen te gaan kun je eenvoudig de httpdocs map niet doorzoekbaar maken voor alle gebruikers (middels chmod 750), maar standaard is dit niet ingesteld. Minpuntje voor deze Plesk hosting. Aan het testen met ImageCache ben ik nog niet toegekomen bij Protagonist, maar kan best spannend zijn met een PHP limiet van 20Mb en het feit dat ImageCache zelf directories aanmaakt die door de safe mode instelling van Plesk onbruikbaar zijn..

Momenteel zit ik in het proces van aanvraag van een abonnement bij Strato. Hierover later meer.

Op zoek naar een Drupal hoster - stap 2

Zie: Drupal hosting: terug naar af

Drupal hosting

Managed Drupal Hosting op basis van VPS of Dedicated Servers met geoptimaliseerde Drupal omgeving, met SLA, IPv6, Drupal onderhoud en beheer. Opgezet door een Drupal partij met jarenlange ervaring en verstand van zaken.

Over MO6.nl

Dit is een persoonlijk blog van George Moses. George is een webdeveloper gespecialiseerd in Drupal en vennoot van Dynamic Presentations, een Internet Solutions Provider gevestigd in Nederland.
Meer over MO6.nl.

MO6 in English: MO6.me

MO6 op het web

MO6