Blog van George Moses

Drupal hosting: terug naar af

Na iets van zes maanden uitproberen, ben ik gestopt met de shared hosting van mo6.nl. In principe werkte alles wel, niet supersnel, maar redelijk goed. Hoewel de cron.php af en toe vreemde 500 server fouten gaf. Maar de doorslag om toch te veranderen was het feit dat het bijwerken van de Drupal installatie te omslachtig en tijdrovend was waardoor de site een maandje of vijf niet meer bijgewerkt was. Erg fout dus.

Dus het domein verhuisd en onder eigen beheer gebracht en de hosting binnen onze eigen Drupal hosting ondergebracht. Nog een fijn detail van de shared hosting: een dag na de domeinverhuizing werd automatisch alle mailboxen verwijderd, de database verwijderd en alle bestanden vanuit de webruimte. En bedankt. Terug naar een backup van een half jaar oud, want een fijne automatische backup service heb je natuurlijk niet bij shared hosters. Ik zie overigens niet in waarom je na een domeinverhuizing direct ook alle hostingfaciliteiten kwijt moet raken.

Dus: snel weg bij shared hosters en op naar een betere oplossing.

Drupal hosting

Managed Drupal Hosting op basis van VPS of Dedicated Servers met geoptimaliseerde Drupal omgeving, met SLA, IPv6, Drupal onderhoud en beheer. Opgezet door een Drupal partij met een jarenlange ervaring en verstand van zaken.

Drupal 7.0 beta 1 vrijgegeven

Na meer dan 2,5 jaar ontwikkeling is de eerste beta-versie van het Drupal 7.0 CMS vrijgegeven.

De (belangrijke) overgang van de alfa naar beta release betekent dat:

Al met al een belangrijke stap voorwaarts naar een stabiele Drupal 7.0 release! Get it while it's hot!

Drupal hosting

Na een lange tijd van "zelfredzaamheid" heb ik besloten binnenkort de hosting van mo6.nl te outsourcen. De site wordt al een tijdje gehost vanuit m'n trapkast op een antiek servertje. En in een bui van vernieuwing (voorjaarsopruiming?) heb ik besloten om de thuisserver op te doeken en op te zoek te gaan naar een geschikte hosting voor deze Drupal website. Dat zal een avontuur worden, want in mijn ervaring zijn er een aantal specifieke zaken voor Drupal nodig. Uiteraard kan ik de site prima zelf via m'n bedrijf hosten, maar da's geen uitdaging.

Dus: op zoek naar een fijne Drupal hoster.

Op zoek naar een Drupal hoster - stap 1

Stap één in het avontuur is een abonnement aanvragen bij Protagonist. Mij een welbekende partij. Heb er zelfs enkele mensen naar verwezen omdat ze (jaren terug) een concurrerend hostingproduct aanboden dat redelijk makkelijk te beheren valt via Plesk. En met Plesk kan zelfs mijn oma werken. Bij wijze van spreken. De Protagonist hosting kan met Drupal overweg. Zie b.v. CaptKrik.nl of AndijkVerhuur.nl. Sites met Drupal die prima werken met deze hosting. Aan de hosting van Protagonist kleven een paar minpuntjes. Allereerst heb je geen controle over DNS-instellingen. Verder wordt er met een oude versie van MySQL gewerkt (4.1.15). PHP (5.2.4 in safe mode) heeft ook vrij weinig geheugen ter beschikking (20Mb). Wel zijn belangrijke PHP modules als GD en MBString aanwezig.

KNMI start met IPv6 test

Het KNMI is sinds kort een test gestart met bereikbaarheid via IPv6. De website van het KNMI is beschikbaar via www6.knmi.nl. De verbinding wordt gehost via het bestaande KNMI netwerk via Surfnet.

Drupal Boost module

Een jaartje geleden heb ik de Drupal Boost module geprobeerd om de performance van MO6.nl te vergroten. Destijds werkte de site nog onder Drupal 5 en gaf Boost weinig voordelen. Inmiddels werken we met Drupal 6 en is de situatie veranderd en verbeterd. Hieronder mijn bevindingen.

Update 28-09-2009: benchmarking toegevoegd en tekst uitgebreid.
Update 20-10-2009: grafiek met Google crawl snelheid toegevoegd.

Over MO6.nl

Dit is een persoonlijk blog van George Moses. George is een webdeveloper gespecialiseerd in Drupal en vennoot van Dynamic Presentations, een Internet Solutions Provider gevestigd in Nederland.
Meer over MO6.nl.

MO6 in English: MO6.me

MO6 op het web

MO6