Drupal

Drupal 7.0 beta 1 vrijgegeven

Na meer dan 2,5 jaar ontwikkeling is de eerste beta-versie van het Drupal 7.0 CMS vrijgegeven.

De (belangrijke) overgang van de alfa naar beta release betekent dat:

Al met al een belangrijke stap voorwaarts naar een stabiele Drupal 7.0 release! Get it while it's hot!

Drupal hosting

Na een lange tijd van "zelfredzaamheid" heb ik besloten binnenkort de hosting van mo6.nl te outsourcen. De site wordt al een tijdje gehost vanuit m'n trapkast op een antiek servertje. En in een bui van vernieuwing (voorjaarsopruiming?) heb ik besloten om de thuisserver op te doeken en op te zoek te gaan naar een geschikte hosting voor deze Drupal website. Dat zal een avontuur worden, want in mijn ervaring zijn er een aantal specifieke zaken voor Drupal nodig. Uiteraard kan ik de site prima zelf via m'n bedrijf hosten, maar da's geen uitdaging.

Dus: op zoek naar een fijne Drupal hoster.

Op zoek naar een Drupal hoster - stap 1

Stap één in het avontuur is een abonnement aanvragen bij Protagonist. Mij een welbekende partij. Heb er zelfs enkele mensen naar verwezen omdat ze (jaren terug) een concurrerend hostingproduct aanboden dat redelijk makkelijk te beheren valt via Plesk. En met Plesk kan zelfs mijn oma werken. Bij wijze van spreken. De Protagonist hosting kan met Drupal overweg. Zie b.v. CaptKrik.nl of AndijkVerhuur.nl. Sites met Drupal die prima werken met deze hosting. Aan de hosting van Protagonist kleven een paar minpuntjes. Allereerst heb je geen controle over DNS-instellingen. Verder wordt er met een oude versie van MySQL gewerkt (4.1.15). PHP (5.2.4 in safe mode) heeft ook vrij weinig geheugen ter beschikking (20Mb). Wel zijn belangrijke PHP modules als GD en MBString aanwezig.

Drupal Boost module

Een jaartje geleden heb ik de Drupal Boost module geprobeerd om de performance van MO6.nl te vergroten. Destijds werkte de site nog onder Drupal 5 en gaf Boost weinig voordelen. Inmiddels werken we met Drupal 6 en is de situatie veranderd en verbeterd. Hieronder mijn bevindingen.

Update 28-09-2009: benchmarking toegevoegd en tekst uitgebreid.
Update 20-10-2009: grafiek met Google crawl snelheid toegevoegd.

Upgrade van Drupal 5 naar Drupal 6

Vandaag is deze website bijgewerkt van Drupal 5 naar Drupal 6. De overgang ging probleemloos. Vooraf heb ik een lijst van modules gemaakt die bijgewerkt moesten worden, afgezien van een custom module en het custom theme was alles beschikbaar voor Drupal 6. Na een uurtje was alles over, de Drupal theme bijgewerkt en werkt alles naar behoren. Verder heb ik de Boost module geïnstalleerd voor een aanzienlijke verbetering van de performance.

Upgrade Drupal 5

Hulp nodig bij het upgraden van een Drupal 5 website? Neem contact op met Dynapres, zij kunnen verder helpen bij de Drupal update, het converteren van vormgeving en conversie custom modules.

Drupal color.module en php safe mode

Ik kwam het vandaag weer tegen: de Drupal color.module en php safe mode zijn niet gelukkig met elkaar. Specifieker: het Garland theme is een van de weinige Drupal vormgevingen die in kleur kunnen worden aangepast vanuit het CMS met de color.module, maar wat niet werkt als je webhosting met php safe mode werkt. Helaas, dan maar geen safe mode. Dat is sowieso exit in php 6, naar het schijnt.

Over MO6.nl

Dit is een persoonlijk blog van George Moses. George is een webdeveloper gespecialiseerd in Drupal en vennoot van Dynamic Presentations, een Internet Solutions Provider gevestigd in Nederland.
Meer over MO6.nl.

MO6 in English: MO6.me

MO6 op het web

MO6