Duiken

Samenwerking bij jacht onderwater

Capt.KRik wees me op een interessant artikel bij de Volkskrant: de reuzenmurene (Gymnothorax javanicus [foto's]) en de Rode Zee wrakbaars (Plectropomus pessuliferus [foto's]) gaan graag samen op jacht. Als een prooi van de baars het rif op zwemt wijst hij hem aan voor de murene. Andersom, als een prooi van de murene wegzwemt van het rift geeft hij dit aan naar de baars. Heel bijzonder, deze samenwerking. Maar ook het feit dat wie de prooi vangt hem ook mag opeten.

Duiken in de Middellandse Zee

Het klimaat van de afgelopen weken lijkt op dat van Zuid-Frankrijk. Het water van de Grevelingen leek gisteren met 23 graden op dat van de Middellandse Zee. Gelukkig was het net even bewolkt en viel er regen (!) toen we (Mo6, [weblink:10], [weblink:9], Jan en Rob) te water gingen bij Scharendijke. Een prachtige duik met [weblink:10] gemaakt; er was heel veel te zien in en rond de reefballs, m'n buddy wist het allemaal feilloos te vinden. In één duik een geweldige diversiteit aan organismen gezien: sepiola, naaktslakken, schol, grondels (ook vechtend met een krab), krabben (strand-, noordzee- en hooiwagen-), kreeften (uit je hand etend) en tientallen mega-garnalen met jonkies in de reefballs. Nog veel meer, maar mijn ogen waren in vrijheid beperkt door het gegluur naar de camera en het afstellen van lampen.

Duiken in Spiegelplas

Vandaag de eerste duik van het jaar met [weblink:10] gemaakt. Lekker doordeweeks, rustig, zonnig, helder, dus met ideale omstandigheden. Alleen geen vis te zien. Wel veel heeel kleine aasgarnaaltjes, rode watermijten die fel aan het jagen waren op de garnaaltjes en wat jonge vis. Het water is 13-14 graden, dus écht koud kregen we het niet. We hadden ons er aan het eind van de duik er bij neergelegd dat we geen vis zouden zien. En toen plotseling: 2 joekels van karpers voor ons neus. Snel, snel, de camera in filmstand (geen vage foto's als met de steur van weleer).

Sepia 2006

Het is al weer bijna eind mei. Hemelvaarttijd. De tijd van parende sepia's in de Oosterschelde. Het is een jaarlijks terugkerend evenement: sepia's kijken. Alleen zal het dit jaar niet met Hemelvaart kijken worden. Veel te druk en te stoffig. Waarschijnlijk ga ik een paar dagen later kijken of ze er nog zitten. Volgens de laatste geluiden waren ze op 12 mei al volop bezig in de Westerschelde. In de Oosterschelde zijn ze op 18 mei uitgebreid gespot. Tijd voor een opwarmtraining in het zwembad dus. De laatste weken was de conditie wat verslonst, dus gingen KRik en ik er gisteravond weer wreed tegenaan. De conditie is weer wat opgekrikt, nu de duiklampen en camera nog opladen en dan het duikpak weer uit de mottenballen.

"Tiet foar un pafke"

"Een zeeman uit Nieuw Zeeland heeft het leven gered van een vermiste duiker die al twaalf uur in het zeewater lag. Dat heeft radio Newstalk ZB maandag bericht.

De zeeman van het vrachtschip Kent ging voor het ochtendgloren naar het dek om te roken toen hij vanuit het water hulpgeroep hoorde. Met lampen werd vervolgens de zee afgezocht en werd een 30-jarige vermiste duiker gesignaleerd.

De man werd sinds zondag vermist na een duikpartij. Er werd zoektocht ingesteld, maar die moest worden afgeblazen wegens invallende duisternis. Hij was inmiddels 13 kilometer afgedreven van de plek waar hij voor het laatst was gezien."

Uit: De Telegraaf

Over MO6.nl

Dit is een persoonlijk blog van George Moses. George is een webdeveloper gespecialiseerd in Drupal en vennoot van Dynamic Presentations, een Internet Solutions Provider gevestigd in Nederland.
Meer over MO6.nl.

MO6 in English: MO6.me

MO6 op het web

MO6