Duiken

Boksen met een haai

"Een Australische surfer heeft met zijn blote handen een gevecht met een grote witte haai gewonnen. De 26-jarige man was met vrienden aan het surfen bij Kangaroo Island in het zuiden van Australië, toen de 5 meter lange haai hem aanviel. De man slaagde erin het levensgevaarlijke dier weg te duwen, waarop zijn vrienden hem in veiligheid trokken."

Lees verder: [weblink:34]

Zou het net zoals met een agressieve hond werken? Een paar klappen op de neus en je bent er vanaf?

Zie verder: [weblink:35]

De schoonheid van het Naardermeer onderwater

Het Naardermeer is het schoonste meer van Nederland. Onderwaterfotograaf Willem Kolvoort heeft in zijn boek 'Onder de waterlelies van het Naardermeer' deze schoonheid vastgelegd. 'Door de vertroebeling beseffen mensen niet hoe mooi de onderwaterwereld is.'

Lees verder: [weblink:14], [weblink:16]
Kijk verder: [weblink:13], [weblink:15]
Via: [weblink:9]

Blauwalg Vinkeveense Plassen

In de Vinkeveense Plassen is de giftige blauwalg aangetroffen. Met name bij Eiland 1 is de gifgroene drijflaag gesignaleerd. De provincie Utrecht adviseert mensen om niet in de buurt van de blauwalg te zwemmen. De bacterie is ongevaarlijk. Wel kunnen mensen die ermee in aanraking komen, ziek worden. Dat kan gepaard gaan met hoofdpijn, huidirritatie, diarree, koorts en misselijkheid. De controle op de waterkwaliteit van de Vinkeveense Plassen wordt verscherpt bij de zwemstranden.

Bron: [weblink:32]

Onderwater ademen zonder perslucht

Een Israelische uitvinder heeft een methode ontwikkeld die duikers in staat stelt onderwater te ademen zonder persluchtflessen. Zijn apparaat gebruikt het weinige in water opgeloste zuurstof op eenzelfde wijze als kieuwen van een vis. De werking is gebaseerd op de 'Henry Law' welke stelt dat de hoeveelheid in een vloeistof opgeloste gas evenredig is aan de druk. Bij verlaging van de druk zal er gas ontsnappen uit een vloeistof. De verlaging van de druk wordt geregeld middels een kleine centrifuge. Een batterij van een kilo kan een duiker 1 uur onderwatertijd leveren.
Lees meer:

Eindelijk weer vis in Spiegelplas

Afgelopen zondag weer een ontspannende duik met Cap.KRik gemaakt. In eerste instantie had ik het idee, na de teleurstellende hoeveelheid vis de laatste duik, om m'n camera niet mee te nemen. Maar ik bedacht me snel, tenslotte had ik me voorgenomen om er altijd mee onderwater te gaan. En principe is principe. Het water was aangenaam warm (17 gr.) en de lichtdoorlatendheid vrij goed. De visstand stelde nog steeds teleur. Wel viel de grote hoeveelheid alg op de bodem op. Gelukkig waren er ook grote scholen (zeer) kleine vis te zien. Zelfs een duffe baars vonden we uiteindelijk onder een tak weggestopt. De duikers die we, tijdens het te water gaan, achter ons hadden gelaten op de kant, hadden op de terugweg een spoor van stof achtergelaten. Zodat we, het stof ontwijkend, steeds verder afdwaalde naar het oosten. Het water werd steeds kouder en de dieptemeter begon steeds dichter de twee cijfers te komen. Ook werd de bodem steeds slechter zichtbaar en werd het dus dieper. We bleven op dezelfde diepte (10 meter) en zweefde op een gegeven moment boven de "wolken" stof. Rik kreeg het kouder, begon harder te zwemmen en even later zagen we de bodem weer omhoog komen. En toen zagen we haar. Liggend op de bodem lag ze, ruim een halve meter sierlijke snoek. Grappig zoals we allebei meteen verstijfden om geen stof te doen opwaaien. Als twee getrainde jachthonden zwommen we langzaam om de snoek heen naar haar kop. Steeds dichterbij. Net toen ik de camera in de macrostand wilde drukken had ze er genoeg van. De achtervolging duurde niet lang, op een gegeven moment schoot ze omhoog naar de oppervlakte, waar we haar niet konden volgen. Maar de opnames zijn geslaagd en eindelijk hebben we weer "grote" vis gezien in de Spiegelplas.

Over MO6.nl

Dit is een persoonlijk blog van George Moses. George is een webdeveloper gespecialiseerd in Drupal en vennoot van Dynamic Presentations, een Internet Solutions Provider gevestigd in Nederland.
Meer over MO6.nl.

MO6 in English: MO6.me

MO6 op het web

MO6