Halve marathon van Egmond

Zondag 11 januari 2009 toog ik vol goede moed met Capt.KRik! naar Egmond om de halve marathon van Egmond te lopen.

Net in dat weekend was het in Nederland voor het eerst in twaalf jaar weer mogelijk om op natuurijs te schaatsen, dus de temperatuur was laag. Met de harde zuidwesten wind was de gevoelstemperatuur beneden peil. De zaterdag ervoor had ik samen met Mjan nog even de 30 km lange Bannetocht geschaatst. Ze had me ertoe verleid en ik wist dat ik zondag de prijs voor die inspanning zou gaan betalen, want ik had in lange tijd niet geschaatst.

Aangemoedigd door KRik en aangespoord door de geweldige ervaring van de Dam tot Damloop van vorig jaar had ik me ingeschreven voor de Halve marathon van Egmond. Door diverse hardlopers aangeprezen en omschreven als een "zware" halve marathon.

Maar in het jaartje dat ik nu hardloop heb ik gemerkt dat ik wel een doel moet hebben om te blijven trainen. Dus ben ik na de Damloop verder gegaan met langere afstanden hardlopen en had ik in januari 425 km trainingskilometers achter de rug. Netjes twee weken voor de loop had ik m'n laatste loopje gedaan van 19 km, dus goed voorbereid, maar toch wel zenuwachtig.

De Halve marathon van Egmond loopt via een rondje van drie kilometer door het dorp van Egmond naar het strand, waar je zeven kilometer naar het zuiden loopt om vervolgens de duinen in te duiken. Daar loop je dan een kilometer of 10 door het duinlandschap, de eerste kilometers over half verharde paden met een paar flinke duinen waar je overheen moet.

MO6 hardlopen door de duinen van Egmond De start loopt via diverse startvakken over de boulevard. Omdat we vroeg bij de start waren doken we nog even de lobby van een hotel in om een potje thee te scoren. De hele ruimte zat vol met dampende hardlopers, dus schoven we aan bij een tafeltje. Daar zaten twee vrouwen, model huismoeder, te kleppen. Ik vroeg langs m'n neus weg of het (ook) de eerste keer was dat ze Egmond liepen. En zo kwamen we in gesprek, waarbij duidelijk werd dat de dames al jaren liepen, dat ze al een paar marathons achter de rug hadden en de halve marathon van Egmond als terugkerend jaarlijks evenement zagen. Okee Gee, dacht ik, daar sta je dan, als hardloopgroentje.

Tegen de ijskoude wind hadden we ons maar ingepakt met een vuilniszak om die bij de start weg te gooien. Dat was een wijze keuze want het was echt ijskoud tijdens het lange wachten voor de start. En toen kwam de start. De adrenaline spuit door je lichaam. Ik had onthouden dat KRik met de Damloop net een seconde sneller finishte dan ik, dus ik had bedacht ik nu twee seconde later ging starten om die truc van hem voor te zijn bij de finish.

En zo liepen we met een paar duizend lopers Egmond door en even later over het strand. Wat liep dat geweldig! Lekker hard zand, windje, lekker koud en tot zo ver je kon kijken hardlopers. Tot aan de horizon. Geweldig om die diversiteit van lopers te zien. Van jong tot oud, ieder strak in de hardloopkleding te bikkelen tegen de wind. Na vijf kilometer stonden mannen van de landmacht ons aan te moedigen en was ik inmiddels lekker opgewarmd. Tijdens de loop had ik koude handen, maar na het keerpunt naar de duinen lag de route in de luwte en werd het met het zonnetje redelijk warm. Zo warm dat ik in ieder geval m'n hardloopmuts maar afdeed.

Fokke en Sukke - Dat kan sneller! De route door de duinen is geweldig en een groot contrast met het strand. Bijna geen wind, warm met een zonnetje, op en neer over de duinen, onverhard en heerlijk stil. Na een paar kilometer loopt de weg over een fietspad terug naar Egmond. En daar begon ik na verloop van tijd toch wel de vermoeidheid te voelen die ik eigenlijk over het strand en door de duinen nauwelijks gevoeld heb. En daar begon KRik ook wat moeilijker te lopen.

Totdat we eindelijk bij de Bloedweg aankwamen. Inderdaad, da's een laatste klimduintje voordat je terug Egmond inloopt. Wandelend het duintje op, want KRik begon te klagen over z'n knie, en halverwege toch maar weer rennen want er stond een videocamera boven aan de duin. Lekker strategisch. Even een grijns eruit persen en hup de laatste twee kilometers.

Uitgeput bij de finish van halve marathon van Egmond Na 2 uur en 18 minuten toch de finish gehaald. Best wel helemaal leeg maar een geweldig overwinningsgevoel. Een paar minuten langer gelopen dan gepland, want we hebben toch een paar stukjes gelopen vanwege de knie van KRik. Ben heel tevreden, want het is een prachtige route en ik ben blij dat al die eenzame trainingsuurtjes langs de fietspaden me toch de hardloopvorm geleverd hebben om die 21 kilometer van Egmond te kunnen lopen.

Lees verder: KRik's verhaal over de Halve marathon van Egmond

knie

Een narrow escape die knie... was toch wel de meniscus, maar wrsch het kapsel. heb pijnvrij gelopen vorige zondag.. dus nu op naar een wat langer trainingsrondje..

bikkels

harde bikkels zijn jullie.
doe het jullie niet na

YvY

Over MO6.nl

Dit is een persoonlijk blog van George Moses. George is een webdeveloper gespecialiseerd in Drupal en vennoot van Dynamic Presentations, een Internet Solutions Provider gevestigd in Nederland.
Meer over MO6.nl.

MO6 in English: MO6.me

MO6 op het web

MO6