Studenten worstelen met QR codes

QR code Dynapres.nl Een interessant onderzoekje naar het gebruik en acceptatie van QR codes onder (Amerikaanse) studenten van 24 universiteiten laat ondermeer zien dat slechts 21% in staat is om succesvol een QR code te scannen.

Dit terwijl 80% een smartphone heeft en 80% bekend is met QR codes. Driekwart van de studenten zegt dat het "niet waarschijnlijk" is dat ze in de toekomst een QR code gaan scannen.

De doelgroep van (jonge) studenten wordt als een belangrijke gezien door de marketingindustrie als graadmeter voor de acceptatie van nieuwe technologie. Zeker nu er een toenemend gebruik van QR codes is, komt het onderzoekje als een verrassing. Het toont aan dat er meer werk nodig is om het gebruik op smartfoons eenvoudiger te maken. Drempels zijn o.a. het feit dat een extra applicatie nodig is op de smartfoon, het gebrek aan integratie met bestaande camerafuncties.

Hierdoor is het gebruik van QR codes traag en omslachtigheid. Maar dat is eigenlijk geen verrassing voor een ieder die de techniek wel eens heeft geprobeerd te gebruiken. Mijn persoonlijk ervaring is eigenlijk vrij positief; op de iPhone werkt het snel en betrouwbaar, de applicatie (Scan) start snel en de camera herkent de QR code ook snel.

Via: @berkes

Stel dat het andersom was

Stel dat het andersom was geweest. Dat smartphone gebruikers wél grootgebruikers waren van QR codes. Dan hadden we pas écht een probleem.

Veiligheid.

Met een €20,- printer, voor €15,- printinkt en stickervelletjes. Plak ik ze over bijvoorbeeld de meer-informatie-bordjes bij de AH heen. Of gewoon tussen de andere QRcodes op een gemiddelde plee in een gemiddelde kroeg.
Of, met wat gegoochel in een ABRI, waarin een of andere grote boekenschuiver de nieuwste thriller voor extragratis weggeeft.

En ik verspreid daarmee trojaanse apps, malicious content of exploits onder alle gebruikers. QR-codes zijn inherent onveilig. En het ziet er niet naar uit dat hiervoor een oplossing ligt binnen deze technologie.

QR, als technologie heeft daarmee bij voorbaat gefaald. Worden ze veel gebruikt, dan zijn ze een serieuze aanvalsvector. Worden ze niet gebruikt dan zijn ze voor aanvallers oninteressant; maar worden ze niet gebruikt.

Veiligheid QR codes

Daar heb je absoluut een punt, iets om rekening mee te houden. Er zijn echter nog wel andere toepassingsgebieden, b.v. in drukwerk. Overigens is het security probleem voor "obfuscated urls" ook aanwezig voor URL shorteners.

Over MO6.nl

Dit is een persoonlijk blog van George Moses. George is een webdeveloper gespecialiseerd in Drupal en vennoot van Dynamic Presentations, een Internet Solutions Provider gevestigd in Nederland.
Meer over MO6.nl.

MO6 in English: MO6.me

MO6 op het web

MO6